Goud inwisselen? Dan wil je natuurlijk een goede prijs ontvangen

Al duizenden jaren is goud een belangrijk edelmetaal. Duizenden jaren lang is goud gebruikt als betaalmiddel. Op een gegeven moment kwamen er valuta zoals Dollars die werden gedenkt door goud. Tegenwoordig is ons geld niet meer gedekt door goud, maar puur en alleen door het vertrouwen dat we erin hebben. Toch is goud niet opeens van de aardbodem verdwenen.

Dagelijks zijn er nog steeds bedrijven bezig met het mijnen van goud. Het goud is natuurlijk ook nog steeds populair in sieraden. Maar wat nu als je in het bezit bent gekomen van goud en je dit wilt verkopen? Bijvoorbeeld bij het overlijden van een familielid komt dit nog wel eens voor. De erfgenamen willen het goud dan omzetten naar euro’s om het te kunnen verdelen. In dit artikel willen we het er eens met je over hebben waar je dan op moet letten.

Hoeveel is jouw gouden sieraard waard?

Als je het goud wilt verkopen, dan zijn er diverse bedrijven waar je terecht kunt. Soms kan dit gewoon bij jouw lokale juwelier, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die het goud inkopen, check hier de goudprijs. Voordat je daar naartoe gaat is het belangrijk om wat vooronderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het karaat van het sieraad. Vrijwel alle sieraden zijn bijvoorbeeld 14 of 18 karaat. Dit wil zeggen dat het om een legering gaat.

Het pure goud is dan gemengd met een ander metaal, voornamelijk om het harder te maken. Puur goud is namelijk redelijk zacht, waardoor het niet geschikt is als sieraad. Zodra je weet hoeveel karaat je goud is, kun je het eens wegen. Een gewone digitale keukenweegschaal kan hierbij handig zijn. Deze is misschien niet extreem accuraat, maar wel voldoende om in ieder geval een goed beeld van het gewicht te krijgen.

Bereken wat jouw sieraard ongeveer waard is

Online zijn er veel grafieken te vinden van de goudprijs. Het is belangrijk dat je zoekt naar de prijs van het goud voor het karaat dat jouw sieraad heeft. Op deze manier kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel geld het ongeveer waard zou moeten zijn. Toch moet je er wel rekening mee houden dat de prijzen die je in een online grafiek ziet, niet de prijzen zijn die een goud inkoper zal gaan betalen aan een particulier. De bedrijven die het goud inkopen, moeten natuurlijk ook nog een marge overhouden om zelf iets te verdienen. Daarom zal het bod van de inkoper altijd lager zijn dan de daadwerkelijke waarde. Dat is nu eenmaal hoe het werkt. Toch kan het lonen om een aantal inkopers op te zoeken en het goud te laten taxeren.